Nye metoder til at måle havets bølger

fredag 04 maj 18

Udviklingen af metoder til præcise målinger af havbølger er essensen i Thomas Kabels Ph.d. projekt. Projektets mål er at skabe en eksakt illustration af en havbølge ved at benytte en ny LIDAR måleteknik.

At måle havbølger er en kompleks proces. De nutidige teknikker, som bruges, leverer ofte ikke en nøjagtig form af en havbølge, men blot en tilnærmelse. Når der derudover produceres statistikker fra opmålinger af havbølger, baseres det ofte kun på målinger fra et enkelt punkt. Dette på trods af, at offshore platforme ofte er store konstruktioner som dækker et område med mange bølger, fortæller Thomas Kabel, Ph.d. studerende på Aarhus Universitet. I sit Ph.d. projekt er udgangspunktet at vise, hvordan en ny LIDAR teknik gør det muligt at levere en nøjagtig måling af en havbølge. Teknikken er udviklet af det tidligere MÆRSK Oil, nu Total.

”Vi ønsker med projektet at vise, at vi ved at anvende 3D målinger af havbølger, kan fremme udviklingen af havbølge måling. At opnå dette, vil gøre det muligt, for første gang, at vise hvordan virkelige bølger er”, fortæller Thomas Kabel om projektets hovedmål. Han fortsætter, ”Vores plan er at skabe modeller, som kan bruges af offshore industrien til at udforme bedre design af konstruktioner, samtidig med at sætte standarden for, hvordan havbølger skal måles i fremtiden”.

Thomas afsluttede sin kandidat som konstruktionsingeniør på Aarhus Universitet i 2016. Efter at have arbejdet på mindre projekter i samarbejde med DHRTC, begyndte Thomas sit Ph.d. projekt i sommeren 2017, under ledelse af DHRTC og Professor Christos Georgakis ved Aarhus Universitet.

Er du interesseret i at læse mere om Thomas' projekt kan du gøre det her