Larry Lake

Kursus kickstarter Technology Conference

tirsdag 14 nov 17
Larry Lake, professor ved Department of Petroleum and Geosystems engineering at the University of Texas, underviser i “Solvent flooding and enhanced oil recovery” dagen før han taler ved DHRTC Technology Conference.

Den første CO2 brugt til at indvinde olie blev injiceret i reservoirer i begyndelsen af 1970’erne. Injektion af opløsningsmidler, våd gas eller kondensat i reservoirerne daterer sig endnu længere tilbage. Der er nu over 100 aktive flooding projekter i USA. Erfaringer fra disse projekter bliver delt på et kursus om netop ” injektion af opløsningmidler and forbedret olieindvinding”.

35 deltagere fra både den akademiske verden og industrien deltager i kurset for at lære fra en af verdens bedste inden for feltet; Larry Lake, professor ved Department of Petroleum and Geosystems engineering  på University of Texas, Austin, og direktør for Center for Petroleum Asset Risk Management.

“Vi bliver introduceret for mange andre måder at tænke forbedret olieindvinding, hvilket er sundt. Kalk er ikke det eneste materiale i undergrunden, og Larrys store viden på området vil kunne inspirere os i vores forskning,” siger Julie Nielsen, forskningsassistent, Københavns Universitet.

Emnerne i kurset dækker: den volumetriske indvindingseffektivitet er utrolig lille, og metoderne til forbedringer er værdifulde; store injektionshastigheder er mulige uden at overstige det originale reservoirtryk; at vide hvor injektionsvæskerne i et reservoir egentlig flyder hen udgør en udfordring; og for tilfældet af CO2 injektion vil lagring af CO2 finde sted.
“Offshore flooding med opløsningsmidler er en svær opgave, men mulig,” fortæller Larry Lake, idet han også understreger:

”Fx polymer og CO2 er mulig at bruge offshore for at få olien op. Hvis man allerede har brønde nede i undergrunden, så er det oplagt at bruge CO2.”

Larry tilføjer at lagring af CO2 er en oplagt mulighed, da alle de tekniske muligheder er tilstede allerede.

På den DHRTC Technology Conference, deler Larry Lake også sin viden med de over 260 deltagere. Larry Lake er en af hovedtalerne på konferencen, hvor han vil tale om “Fifty years of solvent flooding experience in the US and a peek into the future."