Skæve ideer flytter oliebranchen

mandag 16 apr 18

Radikal forandringer tager tid. Ellers også tager det bare tre måneder at finde ud af, om en vild idé har potentiale til at blive mere end en tanke. Forskere har tidligere vist, at de har mange radikale ideer med gode anvendelsesmuligheder. I år er der allerede over 30 ideer undervejs, når Danish Hydrocarbon Research and Technology Centre inviterer forskere og andre kloge hoveder til at udfordre olie- og gasindustrien med deres radikale ideer. Endnu flere ideer forventes i puljen ved fristen 1. maj 2018.

Kan et sprint omkring radikal innovation lade sig gøre i et akademisk miljø med stolte traditioner for evidens og grundforskning? Det kan det uden tvivl. For første gang i 2017 søsatte Danish Hydrocarbon Research and Technology Centre (DHRTC) en radikal innovations sprint, hvor forskere kunne få tre måneder til at udvikle deres potentielle skæve ide frem mod en afklaring af om ideen ville briste eller bære.

Det blev til 53 ideer, hvoraf 13 projekter gik videre til modningsprocessen på de tre måneder. Der blev testet alt fra selvkørende robotteknologi til udvindelse af værdifulde stoffer i et af industriens restprodukter over til studier af hvorvidt kødædende planters blade, hvor insekter let glide ned i planten, kan overføres til olie og gas industrien. Modningsprocessen affødte også en lang række afledte ideer og forskerne bag mange af de 13 ideer ansøgte i DHRTCs normale portefølje, hvoraf 3 forskere har fået penge til at udvikle deres idé eller afledte ide videre.

”Vi arbejder på at kombinere viden fra vidt forskellige fagområder for at finde helt nye løsninger til, hvordan vi producerer olien og gassen fra den danske Nordsø. Med tæt sparring mellem industrifolk fra DHRTC og forskernes detaljerede viden opnår vi en fantastisk synergieffekt, hvor begge parter går beriget derfra,” fortæller Kristine Wille Hilstrøm, rådgiver hos DHRTC.

Lige nu kører tankerne på højtryk hos forskerne. Det nemlig igen muligt at få afprøvet de ideer, som ellers falder lidt uden for de normale kriterier, når der skal søges penge.

”Vi har på nuværende tidspunkt været i dialog med over 40 forskere på tværs af universiteter i hele landet, og vi er ikke færdige med at rejse rundt og opsnuse ideer. Vi vender ideerne med forskerne og snakker om deres muligheder for at blive anvendt. Den proces er meget givende, for vi udvikler sammen på ideerne og bliver klogere på hinanden. Men faktisk skal du ikke være forsker for at være med. Alle kan deltage,” siger Kristine Wille Hilstrøm.

Der er indsendt 30 ideer til dette års radikale innovationssprint. Deadline for indsendelse af ideer er d 1. maj 2018.

Fakta om Radical Innovation Sprint

Alle ansøgninger anonymiseres før de evalueres af en komite, som udvælger de mest radikale ideer. Komiteen forventes i år at bestå af erfarne olie- og gasfolk, kreative forskere og frie radikaler; folk, der kommer fra en anden industri eller som har et drive og mindset, der gør dem helt rigtige til at bidrage til udvælgelsen.

Svar gives ultimo juni.

De udvalgte projekter kommer til at arbejde på deres ideer i efteråret fra d. 1. september til d 31. november. Forløbet kulmineres med at bringe alle forskerne sammen til vidensdeling og ny gejst samt viden til deres forskningsområder og -metoder.